• https://www.facebook.com/KartaldaSivas
  • https://www.twitter.com/KartalSivas
  • https://www.instagram.com/kartaldasivas
  • https://www.youtube.com//channel/UCLELakqf45DgoCGm38EIvXQ/videos?app=desktop
    • Kent Meydanı
    • Kent Meydanı
    • Paşabahçe
    • Aksu
    • Kardeşler Tepesi
    • Kent Meydanı
    • Eğri Köprü
    • Emirhan Kayalıkları
    • Paşabahçe
    • Paşabahçe Yaz
    • Kongre Müzesi
    • Divriği Ulu Camii
    • Sivas Merkez
    • Sivas
    • Aşık Veysel ŞATIROĞLU
    • Derdim Yüreğimde eller ne bilsin..

Gezi Rehberi

Sivas Tanıtım Filmi

Tarihi Eserlerimiz : GüzelSivas'ımız Tarihin ilk çağlarından buyana medeniyetlerin filizlendiğibir yerleşim alanı olmuş ve tarih içerisinde her dönemde müstesna birönem arz etmiştir. Bu geçmişinden dolayı bugün adeta bir açık havamüzesi konumundadır. Anadolu da hüküm sürmüş her medeniyetin izlerinive nişanelerini bulmak mümkündür. Anadolu Selçuklularına bir dönembaşkanlık yapan Sivas'ımız Danişmentler'in de başkenti olmuş, Osmanlıimparatorluğunun en büyük eyalet merkezlerinden biridir.

Sivas, tarihinin çeşitli dönemlerinde muhtelif devletlere başkentlik yapmış olması, en önemli ticari ve kültürel hüviyete sahipliği ile her dönemde yapılan sayısız eserlerle doludur. Selçuklular döneminde kültürel hayatın canlılığı nedeniyle medreseler, camiler, türbeler; Osmanlıların son dönemlerinde ticari hayatın hareketliliğinden dolayı han, kervansaray, imaretler ve bayındırlık hizmetlerinin yoğunluğu ile dikkat çekicidir.

Ulu Camii : Sivas müzesinde bulunan kitabesine göre 1196-1197 yılında Kızılarslan Bin İbrahim tarafından yaptırılmıştır. 31x54 m ölçülerinde ve yaklaşık 1674 m2 lik bir alana oturan dikdörtgen planlı caminin üst örtüsü düz dam şeklindedir. Güney duvarına dik olarak uzanan 11 sahınlı asıl ibadet alanında 50 adet yığma ayak bulunmaktadır. Minaresi 13. yy'ın ilk yarısında inşa edilmiştir. Ulu Camii; zamanla eğilen ve eğri olarak ayakta kalan minaresiyle ünlüdür.
Şifaiye Medresesi : İlmerkezinde Selçuklu Parkı içerisinde, Çifte Minareli Medrese'nin tamkarşısındadır. 1217 yılında Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavustarafından yaptırılmıştır. Anadolu Selçuklu tıp sitelerinin vehastanelerinin en eski ve en büyük olanlarındandır. 1220 yılında vefateden I. İzzeddin Keykavus'un vasiyeti üzerine çok sevdiği Sivas'takiŞifaiye Medresesi'nin güney eyvanındaki türbede ailesiyle birlikteyatmaktadır.

Buruciye Medresesi : AnadoluSelçuklu Sultanı III: Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında dönemin ilerigelenlerinden Hibetullah Burucerdi oğlu Muzaffer tarafından 1271yılında yaptırılmıştır. Taç kapıdaki taş işçiliği ile girişin solundayer alan türbe çinileri önemlidir. Dört eyvanlı ve ortası açık avlulugüzel bir Selçuklu medresesidir. Doğu-batı doğrultusunda düzgündikdörtgen planlı olan yapı açık avlulu, dört eyvanlı ve iki katlı birmedresedir. Doğu-batı doğrultusunda kareye yakın dikdörtgen planlı avlukuzey ve güneyden dörder sütun üzerine sivri kemerli ve sivri tonozlaörtülü birer sıra revakla kuşatılmıştır. Yapıda; kesme taş, moloz taş,devşirme, tuğla ve çini olmak üzere beş tür malzeme kullanılmıştır.Kesme taş kuzey cephede ve avluda kaplama malzemesi olarakkullanılmıştır. Medrese taş ve çinilerle süslenmiştir.

Çifte Minareli Medrese : İlhanlıVeziri Şemseddin Mehmet Güveyni tarafından 1271 yılında yaptırılmıştır.Dini ilim okutulan medresenin sadece doğu yönündeki asıl cephesi ayaktakalmıştır. Ön yüz, ortada iki minareli taç kapı, iki yanda pencere veköşe kuleleri ile kompoze edilmiştir. Böyle bir uygulama ile daha canlıhareketli, ışık-gölge oyunlarını kuvvetlice hissettiren bir cephe eldeedilmiştir. Kesin olmamakla birlikte eserin mimarının Keluk BinAbdullah olduğu sanılmaktadır.

Gök Medrese : Selçukluveziri Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından 1271 yılında yaptırılmıştır.Mimarı Konyalı Kaluyan'dır. Taç kapı üzerinde yükselen tuğla örgülü ikiminaresindeki mavi çinilerden dolayı Gök Medrese adını almıştır.Plastik Sanatların şaheserlerinden olan taç kapıda mermer malzemekullanılmış olup, taç kapının üst iki köşesinde iç içe girmiş hayvanmotifleri vardır. Medreseye girişte sağda mescit, solda iseDar-ül-Hadis bölümü mevcuttur. Avlunun kuzey ve güneyinde altı sütunüzerine inşa edilmiş, kemerli bir revak bulunmaktadır. Bu revakıngerisinde küçük kapılardan hücrelere geçilir. Doğu yönündeki ana eyvanıyıkılmış yerine mevcut taş ve kitabelerle bir duvar örülmüştür. Kuzeyve güneyindeki yan eyvanların içi çini tezyinatla süslüdür.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası : DivriğiUlu Camii, Mengücek Oğullarından hükümdar Süleyman Şah oğlu Ahmed Şahtarafından 1228 yılında yaptırılmıştır. 1280 m2 lik bir alana oturancamiye kuzey, doğu ve batı yönünde yer alan ve taş süslemeleriylehayret uyandıran üç güzel kapıdan girilmektedir. Darüşşifası ise, AhmetŞah'ın eşi ve Behram Şah'ın kızı Melike Turan Melek tarafından 1228tarihinde yaptırılmıştır. Bu eşsiz anıt 768 m2 lik bir alanaoturmaktadır. 18. yüzyılda medrese haline getirildiği için ŞifaiyeMedresesi de denilmektedir. Anadolu'da erken dönem mimarisinin enseçkin örneği olan Divriği Ulu Camii ve Şifahanesi; plan, mimarioranların elemanları, süsleme ve örtü biçimlerinin dengeli ve uyumlubir şekilde ayarlanmasıyla başlı başına kendine özgü bir yapıdır.UNESCO'nun koruma çalışmaları kapsamında yürütülen "Dünya KültürMirası" listesine ülkemizden Divriği Ulucamii ve Darüşşifası dahiledilmiştir. 
 
Abdulvahap Gazi Türbesi : Sivas'ınkuzeyinde Yukarı Tekke tepesinde yer alır. İnşa tarihi olarak 17. yyortaları kabul edilmektedir. Sivas halkının önem verdiği ve sıkçaziyaret edilen bir türbe olup, Anadolu'nun fetih devri evliyası olarakbilinmektedir.

Şeyh Hasan Bey Kümbeti : Karekaide üzerine, silindirik tuğla örgülü bir gövdeye sahip oluşu ve kısaminareye benzemesinden dolayı halk arasında Güdük Minare adıyla şöhretbulmuştur. 1347 yılında vefat eden Eratna oğullarından Şeyh Hasan Beyiçin yaptırılmıştır. Türbede bulunan siyah mermer sanduka Şeyh HasanBey'e aittir. Türbe 6 metre yüksekliğinde 9,80x9,80 m boyutlarında karebir plan üzerine oturtulmuştur. Bu kare planın yüzleri dört ana yönegelecek şekilde mermerden dönüşümlü olarak özenle örülmüştür.

Ahi emir Ahmed Türbesi : Kümbetinyapılış tarihi bilinmemekte, ancak 1333(miladi) tarihli vakfiyesibulunmaktadır. Kesme sekizgen olarak yapılmış konik çatılıdır. Girişkapısı kuzeyde, ışık menfezi ve cenaze kapısı ise doğu cephesinde yeralmaktadır. Kümbetin, 1986-1987 yıllarında restoresine başlanmış, 1991yılında bitirilmiştir. Yol seviyesinden çok aşağıda kalan kümbetinçevresi duvarla örülmüştür.

Yıldız Köprüsü : SivasAnkara karayolu 30. km sinde Yıldız Irmağı üzerindedir. Selçukludönemine ait bir köprü olup, döşeme uzunluğu 70 m dir. Sivri kemerli ve13 gözlüdür.

Eğri Köprü : Sivas'ın3 km güney doğusunda, Sivas-Malatya eski karayolu ve Kızılırmak'ınüzerinde 18 kemerli bir köprüdür. Uzunluğu 179,60 m , eni 4,55m dir. Enbüyük kemer açıklığı 7,70 m dir. Aynı doğrultuda olmadığı için EğriKöprü denilmiştir. Köprünün kitabesi olmadığı için hangi tarihte ve kimtarafından yapıldığı bilinmemektedir.
Behram Paşa Hanı : 1573yılında Sağır Behram Paşa tarafından yaptırılmıştır.Kesme taştan ikikatlı ve ortası açık avlulu, etrafında odalar yerleştirilerek inşaedilen hanın bir de ahır kısmı mevcuttur.

Kurşunlu Hamam : Bedenduvarlarında bulunan demir bağlantılara kurşun dökülerek inşa edildiğiiçin Kurşunlu Hamamı adı verilen yapı, 1576 yılında Behram Paşatarafından kesme taştan çifte hamam olarak yaptırılmıştır. Kadın veerkek hamamı olmak üzere yan yana bitişik olarak inşa edilmiştir. Halenhalkın kullanımına açıktır.

Taşhan : İkikatlı, ortası açık avlulu kesme taştan inşa edilmiştir. Kitabesibulunmayan Taşhan'ın mimari üslubu bakımından 19. yy da yapıldığısanılmaktadır. Üzeri açık olan iç avlu ortasında çift başlı, aslanbaşlarının ağzından su akan bir taş havuzu bulunmaktadır.

Ziyabey Kütüphanesi : Sivas'ınileri gelenlerinden Yusuf Ziya Başara tarafından 1908 yılında kütüphaneolarak yaptırılmıştır. Yapı, 1981 yılında Kültür ve TurizmBakanlığı'nca onarıma alınarak, 1983 yılında tamalanmış ve kütüphaneolarak hizmete açılmıştır.
Hükümet Konağı : ValiHalil Rıfat Paşa tarafından 1884 tarihinde yaptırılan yapının iki katıise ahşap olarak inşaa edilmiştir. Geçirdiği bir yangın üzerine üçüncükatı tamamen yanmış, bir ve ikinci katının sadece duvarları kalmıştır.Yapılan büyük çaplı onarımla eski görünüşüne getirilmiş, bugün HükümetBinası olarak hizmet vermektedir.

Jandarma Binası : HükümetMeydanı'nda yer alan Jandarma binası kitabesinden anlaşıldığına göreVali Reşit Akif Paşa zamanında 1908 yılında Jandarma dairesi olarakyapılmıştır. Halen Jandarma Komutanlığı'nca kullanılmaktadır.
Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi : Mülkiİdadi olarak 1892 yılında hizmete giren ve 1911 yılında Vilayet-iSultani olan bu bina milli tarihimizde müstesna bir yere sahiptir.Mustafa Kemal Atatürk'ün daveti ve düzenlemesiyle yapılan ve ilk millikongre olma özelliğine sahip Sivas Kongresi 4-11 Eylül 1919'da buradatoplanmıştır. 1981 yılına kadar lise olarak kullanılan bina, onarım veteşhir tanzimi gerçekleştirilerek, 1990 yılında müze olarak ziyareteaçılmıştır. 
İçinde, Sivas Kongresi'ne ait dökümanlar, Atatürk'ünkullandığı özel eşyalar, Atatürk'e ait resimler ve yöreye aitetnografik eserler sergilenmektedir.
İnönü Müzesi : İsmet İnönü'nün 1891-1897 yılları arasında ortaokulu okuduğu yıllarda ikamet ettiği ev Sivas Belediyesi tarafından 1945 yılında müze haline getirilmiştir. 2000 yılında restore edilen konak  halen müze eve ve Sivas Mutfağından bazı lezzetlerin tadıldığı ve Sivas türkülerinin dinlendiği bir mekan olarak hizmet vermektedir.